Acupressuur voor paarden

Aller eerst is het fijn om te weten wat de definitie van acupressuur is? Letterlijk betekent acupressuur ‘druk met een naald’. Het woord is samengesteld uit twee Latijnse woorden: acus [naald] + pressura [het drukken].

In de praktijk werkt een acupressurist met zijn vingers, nagels, handpalmen of elleboog en dus niet met naalden. Dit is het grootste verschil met acupunctuur, waar naalden in contact komen met de huid en vaak door de huid heen gaan. 

Hoe werkt het?

fascia, acupressuur

Dat witte velletje, dat is fascia

Acupressuur werkt op de fascia; het bindweefsel dat om alle organen en onderdelen van het lichaam zit. Fascia kan rekken, zich stretchen, maar ook gaan kleven of verdikken. Als fascia onder spanning wordt gezet, maakt het lichaam meer bindweefsel aan op die plek om de spanning te compenseren. Dat betekent dat de onderliggende structuren beperkt worden in hun functioneren en bewegen of gedwongen worden om een andere vorm aan te nemen dan hun natuurlijke vorm en houding (met name de spieren en de zenuwen). Fascia kan beïnvloed worden door externe factoren zoals trauma’s. Fascia kun je ook trainen om het sterker of soepeler te maken. Denk aan het verschil tussen een gewichtheffer en een balletdanseres.

Fascia bestaat voor 70% uit water en voor 30% uit collageen. Fascia heeft heel veel kwaliteiten, maar één daarvan is bijzonder van belang voor acupressuur: het velletje reageert op zachte en aanhoudende druk. Na 90 seconden druk wordt fascia weer ‘vloeibaar’; het verandert van een gel in een vloeibare vorm. Dit fenomeen heet thixotropie. Hierdoor kan de behandelaar de verklevingen opheffen. Dit laat het lichaam weer vrijer bewegen en kan het lichaam dus weer in balans brengen.

Acupressuur is al meer dan 2.000 jaar bekend en werd reeds in Azië (met name China en Japan) toegepast. De theorie achter acupressuur is dat er 12 energiebanen door het lichaam stromen, genaamd meridianen. Elke van deze 12 meridianen heeft punten. In totaal zijn er over het hele lichaam heen 365 punten. Elk punt heeft een specifieke werking en kan disbalans op fysiek (spierpijn, migraine, verkoudheid, constipatie, etc.) of emotioneel niveau (woede, vreugde, bezorgd zijn, verdriet en angst) verhelpen. De behandelaar werkt door op deze punten te drukken (acupressuur) of met een naald de huid te doorboren (acupunctuur). In China werkt de acupressurist door op de punten te drukken. De Japanse methode is gebaseerd op massage over de gehele meridiaan (Shiatsu).

In de afgelopen tien jaar is het onderzoek naar fascia toegenomen. Waar het vroeger bij dissectie als ‘afval’ werd beschouwd, heeft het nu de aandacht van onderzoekers vanuit zowel de medische wereld als de veterinaire wereld. Zo hebben onderzoeken en dissecties aangetoond dat zowel bij mensen als paarden, via de fascia een connectie aanwezig is tussen de structuren van het lichaam. Een lichaam is niet meer een stel spieren dat in connectie gebracht wordt door het skelet, maar een aantal verbonden fasciale structuren, waarin spieren en botten hun plek vinden.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.