Centered Riding

Centered Riding is een rij-techniek die je helpt om bewustwording, balans, lichtheid, ritme en gevoel voor het paard te ontwikkelen met als doel: een perfecte harmonieuze samenwerking tussen paard en ruiter. Dit betekent dat je vanuit ‘voelen’ en een stukje techniek de bewegingen van je paard kunt beïnvloeden zonder daarbij de bewegingen van je paard te hinderen.

Bij CR maak je gebruik van een aantal basisprincipes. Centreren, lichaamshouding, balans, ademhaling, gronden, ‘weten wat je wilt’, en ‘zachte ogen’.

Centreren (lichaamshouding)
Vanuit je centrum (simpel omschreven als ‘in je bekken’) kun je met meer controle en vanuit je energie leren rijden; je verkrijgt een goede stabiele zit en je leert je energie optimaal te laten stromen (zenden) waarbij heel weinig spierkracht nodig is.

Balans
Balans verkrijg je door gecentreerd en met heel weinig spierkracht te rijden, waardoor je jezelf en je paard ahw niet in de weg zit, maar optimaal gebruik kunt maken van je eigen beweging en die van je paard.

Ademhaling
een goede lage en rustige (buik)ademhaling ontspant je lichaam en helpt je je balans en centrum te vinden. Door op de juiste manier te ademen maak je jezelf en dus ook je paard rustig, ‘open’ en ontvankelijk voor de hulpen (communicatie).

Zachte ogen
Door met zachte ogen te kijken zijn je spieren meer ontspannen; het geeft bewustzijn voor je eigen lichaam en dat van je paard.

Gronden
Contact maken met je energiesysteem.

“Weten wat je wilt”
Een voorbeeld: wil je linksaf dan gá je linksaf, op een zachte manier, door in je mentale kracht te blijven.

Om dit alles te leren maakt CR gebruik van een aantal technieken en grondoefeningen, voornamelijk om je te laten voelen welke spieren je wanneer en waar aanspant, en hoe je ze kunt ontspannen, ook door je te laten ervaren hoe je goed op je paard kunt zitten in combinatie met oa een goede ademhaling.

centered-riding-paardrijles

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.